Monday, February 12, 2007

Česká polární stanice zahájila provoz

Při slavnostním aktu zazněla státní hymna a hlavní budova stanice byla pokřtěna šampaňským. Lahev se ovšem nerozbíjela o zeď budovy, jak je zvykem, pouze se "něžně" polévalo.

Křest za účasti představitelů ministerstva školství, vědců a českých velvyslanců v Chile a Argentině se měl původně uskutečnit o něco dříve. Cesta do Antarktidy je ale poměrně složitá a protáhla se o dva týdny.



Mendelova stanice je již téměř 50 zařízením svého druhu na ledovém kontinentu. Stavba stanice stála 60 milionů korun. Komplex by měl sloužit 20 až 30 let. Čeští geologové, biologové a geografové zkoumají v tomto místě změnu klimatu a takzvané antarktické oázy. Jsou to místa, z nichž ustoupil ledovec, a na kterých se uchycuje první život v podobě jednoduchých rostlin - řas, mechů, lišejníků. Český výzkum může odpovědět na mnohé otázky spojené s globálním oteplováním.

České zařízení je sice velmi moderní, ale vedle některých stanic může působit jako "malý bratr". Zatímco na české stanici je prostor pro tým až 20 vědců, tak například antarktická stanice USA McMurdo v létě tradičně hostí až 800 osob.

http://blesk.cz/Clanek69770.htm

No comments: